KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


MOJE RECEPTY


Zkouším, ochutnávám, normálně taky vařím, a že jsem tuhle stránku nazval směle MOJE RECEPTY je tak trochu nadsázka a trochu i drzost. Obvykle si nějaký z miliardy receptů najdu, někdy si ho taky musím přeložit, pak přichází fáze, že něco zaměním za něco, základní recept guláše je pořád stejný, ale výsledek závisí na mnoha okolnostech. A tak je to se všemi recepty. Slavní kuchaři si prý své nápady zaznamenávají do knížek, protože nemají paměť jako slon a po roce už by neudělali tu samou baštu. Já to mám s pamětí podobně, ale nechci lézt slavným kuchařům do zelí. Recepty mám různě po papírech, které ztrácím, nebo je poleju a pak mi z toho moc nezbyde... Tak si tady otvírám malou knihovnu. Jenom si tu budu střádat recepty, které jsem fakt vyzkoušel a dalo se to jíst. Nebo to chutnalo a taky to, co chutnalo báječně.
Třeba to se mnou taky někdo vyzkouší, možná si vymyslí jinou variantu, tak ať. Hlavně, že se najíme, něco ochutnáme a vyzkoušíme. Přeju dobrou chuť!

 Jak na uzenou kýtu?

Tak to s ní zase zkusím, třeba se zadaří, říkám si, když vidím uzenou kýtu. Takhle jsem to prezentoval před časem v časopise Chuť a styl, který už neexistuje. Bylo mi s ním fajn. Ale protože dneska jsem si na to vzpomněl, tedy na to uzené, tak jsem si začal vybavovat jako to tehdy bylo.
Cituji sám sebe: Pokus ji uvařit skončil nevalně, kýta vlastně ztratila jakoukoli chuť. Jediné doporučené řešení bylo: dej to na gril. Jo, to funguje. Ale trochu nuda. Teď jsem narazil na způsob, který splní představu dobrého jídla. Byla z toho doma docela hádka, že to nebude fungovat. Prosadil jsem svou: jak to zjistit jinak než to zkusit?
Takže nakrájíme cibuli, oloupeme pár stroužků česneku a dáme do pekáčku. Přilejeme vodu – jenom jeden centimetr. Vložíme uzenou kýtu (nebo taky vepřové ocásky) a pečeme půl hodiny.  V polovině pečení maso otočíme. Pak maso vložíme do vařící vody a vaříme půl hodiny. Abych vyšel do vstříc ke smíru, dal jsem maso zpátky do pekáčku a nechal tři minuty pod grilem. Výsledek je na talíři.
Tak ještě k tomu připravit špenát a bramborový knedlík (nebo halušky).
Výsledek: překvapení. Tak šťavnaté maso se mi prý dlouho nepovedlo. No, uspěl jsem až teď, přiznávám.
A jaké zkušenosti s uzenou kýtou a její přípravou do chutného jídla máte vy? 




Žraločí steak v zálivu

Žraloka jsem chystal dvě a půl hodiny, dvakrát jsem mezitím šel vyvenčit Alberta, jednou musel skočit pro aviváž, pak jsem ještě jednou vyrazil pro loupaná rajčata. Vy to stihnete určitě rychleji.
 

Potřebujete:
Steak ze žraloka (k dostání je hluboce zamrazený, tak si ho včas rozmražte, nebo naberete zpoždění jako já :-))
Na marinádu:
olivový olej
citronová šťáva z půlky citronu
sůl
černý pepř
drcený fenykl
bobkový list

Záliv:
loupaná nasekaná rajčata (stačí jedna konzerva těch nejlepších)
bobkový list
sůl
černý pepř
2 lžičky hnědého cukru
3 lžičky hořčice
6 stroužků česneku, naeskaného
6 šalotek, nasekané
worchesterská omáčka
zelená pepřová omáčka
shery, tak asi 0,35 l
červené víno 0,2 l
olivový olej
vinný ocet

Zahřejeme pánev a nalijeme do ní vinný ocet, tak asi pokrýt dno. Když začne vařit přidáme cibuli a česnek a na nejvyšší teplotě vaříme dokud se ocet téměř vyvaří a pak přidáme olivový olej. Když se zahřeje, přidáme nasekaná rajčata.

Přidáme bobkové listy, celý černý pepř, hnědý cukr, zakapeme worchestrem, zeleným pepřem, přilijeme shery, osolíme a přidáme šťávu z půlky citronu. Pro barvu můžeme přidat rajčatovou pastu. Povaříme asi 15 minut. Když se vám zdá směs hustá, přidejte červené víno a povařte.
Současně s omáčkou uvařte brambory.
Nakrájíme na osminky, oslíme, přidáme kmín. Nemusí být úplně měkké, budeme je ještě opékat.

Omáčku propasírujeme.
Steak čeká v marinádě. Stačí hodinka.
Grilujeme nebo opečeme na pánvi. K rozpálenému oleji jsem přidal i olejovou marinádu. Tak 4 až 5 minut z každé strany. Při opkání přidejte ještě další bobkový list a můžeme ještě mírně přelít shery nebo červeným vínem.

Servírujeme s opečenými bramborami a směsí salátů.





Kuře EXPO

 

Potřebujete:
kuřecí stehna
máslo
mořskou sůl
uzenou sůl
česnek
brambory
kuřecí vývar
cherry rajčátka
sladkou papriku
čerstvou bazalku

Do pekáčku vymazaného lehce máslem poskládáte na oválné plátky brambor (asi půl centimetr vysoké). Krájel jsem záměrně šikmo, takže vznikly místo koleček fakt oválky. Trouba rozehřátá na 200 °C už čeká na svoji práci.
Česnek (na dvě stehna jsem měl čtyři velké stroužky, nemusíte se bát) jemně nasekejte a smíchejte s mořskou solí a uzenou solí (už je taky u nás, ale když ji nemáte, klidně ji vynechte, bude to mít trochu méně uzenou chuť, ale výsledek bude stejně báječný!).
Na brambory položíte kuřecí stehna, posypete směsí česneku a solí. Cherry rajčata překrojte na polovinu a poklaďte kolem stehýnek, na stehýnka dejte plátky másla a špetskou soli pokropte. Stejně tak lehce poprašte paprikou.
A šup s tím do trouby!
Tak asi po půl hodince (občas můžete do trouby a na kuřátko stříknou trochu vody rozprašovačem), kdy už je šťáva pěkně v bramborách a ty se taky pečou, přidejte trochu kuřecího vývaru (no, aby bylo víc šťávy, když jste v tom umanutí). Pekáček zakryjte (stačí alobalem) a pečte asi tak půl hodinky. Teplotu můžete snížit na 180 °C. Pak zvyšte teplotu a odkryté ještě chvíli dopečte. Stačí sedm minut :-)
Dáte na talíř, posypete nasekanou čerstvou bazalkou a můžete servírovat...
Všechno to úžasně voní a úžasně chutná!

TIP: Stejné by to mělo být, když místo brambor použijete plátky chleba. Nemám vyzkoušené, ale tam bych asi vývar nedával, mohly by to být zajímavé topinky, tak proč je máčet...








Krůtí prsa s artyčoky

Důvody proč jsem se do toho pustil – potřeboval jsem využít krůtí prsa a nabízela se konzerva artyčoků. Ty už jsem chtěl vyzkoušet několikrát a pořád mě nenapadalo jak. Pak jsem natrefil na recept, který vypadal slibně. A pustil se do toho. 

Krůtí prsa v zásobě (necelé půl kilo) a konzerva artyčoků na vyzkoušení, až přijde nápad, celý citron, bílé suché vínko (tak 3/8), bobkové listy (4), hladká mouka (stačí 1 lžíce), olivový olej (4 lžíce) a také sůl a pepř.

Artyčoky rozpůlíme a osmahneme na 3 lžících rozehřátého oleje. Půlku citronu nakrájíme na dílky (namastil jsem to tam i s kůrou) a přidáme k artyčokům, pak zalijeme vínem.  Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme. Přiklopíme a dusíme tak 40 minut.

Krůtí prsa rozdělíme na plátky (tak 4 kousky), osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Vymačkáme druhou půlku citronu (skoro – nechte si pár kapek na později).

Na zbylém oleji osmahneme po obou stranách maso, ke kterým jsme přidali bobkové listy. Stačí tak 3 minuty. Pak ještě přikápneme citronem.

A můžeme podávat.
Může být bez přílohy.
Recept jsem nevymyslel, je údajně ze Španělska. Jenom jsem si pomohl konzervou místo čerstvých artyčoků (to se pak musí odříznout dřevnatý stonek a špička, po rozpůlení vnitřek vyloupneme). 

Mě to chutnalo, jestli se do toho pustíte, tak přeju stejně příjemné chuťové zážitky.



Řízky z mletého masa se šťouchanými brambory


Chtěl jsem připravit holandské řízky, ale nějak mi vypadlo, že potřebuji kromě masa také sýr, tak jsem si našel tenhle recept, trochu ohulil česnekem a bylo.


Na řízky potřebujete
300 g mletého masa, nebo mělněného
1 menší cibuli
5 stroužků česneku
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
vodu
sůl
špetka mletý pepř
strouhanka
olej

Na šťouchané brambory potřebujete
5 – 6 brambor
máslo
lahůdkovou cibulku (také se jí říká jarní)
sůl

Maso dáme do mísy, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný nebo na struhátku nadrbaný česnek, škrob, zakápneme trochou vody, a ještě přidáme pepř, osolíme a dobře promícháme. Osvědčilo se, že rukama. Z hmoty tvoříme řízečky, které obalíme ve strouhance a na rozpáleném oleji usmažíme. Můžete z udělat dva řízky, nebo čtyři z 300 g. Přebytečný tuk odsajeme ubrouskem.
Můžeme podávat s bramborem nebo taky jenom chlebem, já si přidělal trochu práce a pustil se do šťouchaných brambor.

Uvaříme oškrábané  a nakrájené brambory ve slané vodě, scedíme. Přidáme máslo a protřepeme, aby se všechny brambory omastily. Másla tolik, kolik máte rádi.
Na oleji osmahneme nakrájenou lahůdkovou cibulku a přidáme do brambor s máslem. Můžete ještě dosolit a třeba přidat i pepř.

Chutnalo, tak dobrou chuť.          

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)