KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


středa 19. června 2013

Dneska jsem se pustil do melounu

Melouny já moc rád. Nejraději mám meloun tak asi jako všichni. Jednoduše ukrojím červený měsíc a zakousnu se. Ale jak napovídají předcházející stránky, jde to i jinak. Tak přidávám recept, který nejspíše překvapí. Grilujeme ledacos, ale meloun? Proč ne?! Hodí se prostě do kategorie velké překvapení, ale když se do něho pustíte a naservírujete přátelům na zahradní party, budete bodovat.




Grilovaný meloun s rukolou

Příprava 15 minut • vaření 15 minut

½ melounu • ¼ šálku balsamikového octa • extra virgin olivový olej • sůl • 2 šálky čerstvé rukoly (omyté a osušené) • 1 šálek kozího sýra • černý pepř (čerstvě mletý)

1 Meloun nakrájíme na plátky o síle asi 2,5 cm a vykrájíme čtverce dužiny o stranách 7 nebo 8 cm. Opatrně špičkou nože zbavíme pecek.
2 Balsamikový ocet nalejeme na malou pánev a přivedeme k varu, stáhneme oheň a při mírné teplotě necháme vařit, aby vznikla konzistence sirupu. Je dobré tvoření sirupu sledovat, aby se ocet příliš nevyvařil a nevytvořila se tuhá hmota. V tom případě stačí tuhý sirup rozpustit přidáním octa a ještě mírně povařit.
3 Grilovací pánev zahřejeme na středním plameni s trochou olivového oleje, vložíme plátky melounu a jemně přelejeme olivovým olejem. Grilujeme asi 2 minuty po každé straně, dokud nebudou rýhy pánve na melounu patrné. Přendáme na talíř s rukolou a posolíme.
4 Na grilované plátky melounu nadrobíme kozí sýr, jemně přestříkneme olivovým olejem (olej v rozprašovači je pro to ideální) a přelijeme balsamikovým sirupem. Nakonec poprášíme čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podáváme.

Přistižen při činu. Už jsem ochutnal a je to překvapující a lahodné. Nebojte se balsamikového octa, ta silná chuť se díky sirupu úplně zjemní.


Jo, melouny, to bude silné téma v časopise Chuť a styl, který na stáncích najdete začátkem července.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)