KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


čtvrtek 20. září 2012

Vánoční hádanka

Napřed jsem ochutnal tajenku a pak jsem dostal dvě fotky jako hádanku. Já to tady otočím, tak jak to má být. Hádejte, co Zuzana připravila na vánoční stůl.
Nápověda se sluší, takže:
1. Chutná to moc dobře, až moc dobře na pověst, kterou u nás nepochopitelně udržujeme na tuhle tradiční pochoutku v jedné ze zemí Evropy!
2. Necháte švestky a rozinky celý den v sherry, pak všechny ingredience dáte dohromady a na to stačí pět minut. A teď to šest hodin vaříte.

Už vám svítá?
Nějaký nápad?
Fotky možná napoví (nebo taky ne):

Šest hodin tuhle dobrotu vaříte ve vodní lázni. Můžete k tomu mít speciální formu s víkem a nebo si taky vystačíte s  odolnou miskou, kterou zabalíte do alobalu (ještě, že ho někdo vynalezl :-) )
Tak to, co je uvnitř chutná králům i kmánům (řečeno obrozeneckou češtinou v mírné úpravě).  A to je taky ještě jeden kousek nápovědy... Kmánsky jsem ochutnal a je to překvapivě dobré. Takové, co mi trochu připomnělo babiččinu kuchyni. 

Nemusíte se bát, že by prohibice ohrozila tenhle experiment v kuchyni. Sherry se vejde do limitu dnešních dnů – 20 procent alkoholu. Protože je to vlastně víno...  Dezertní víno. Tak třeba Fino – suché a světlé víno s barvou slámy obsahuje 15-17 % alkoholu. Oloroso (doslova „vonné“) – sladké, tmavé víno se silným buketem má jantarovou až mahagonovou barvu a z vín sherry má nejvyšší procento alkoholu (18-20 %). Ale pořád je v normě...
A ještě jedna nápověda:
Do země, odkud recept pochází, se sherry dostalo ze Španělska jako válečná kořist a získalo si velkou oblibu. Takže pokud jste hádali cosi španělského, nápad škrtněte. Je to z jiné země Evropy. Ale to už jste hodně hodně blízko :-)

Rozluštění hádanky najdete v příští Praktické ženě, která vyjde 11. října.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)