KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


pátek 22. března 2013

Pašák pascha

Když se podíváte na fotku, zkuste hádat, co to je. Dáte se radši podat, protože tahle změť vám toho moc neříká? Můžeme to nazvat destilačním přístrojem. Ale nevyrábíme alkohol :-)

Co to tak asi je?
Pořád něco zkoušíme a hledáme a vymýšlíme, aby si čtenářky užily a taky pochutnaly. Velikonoce na dosah, a hned dvojí – podle našeho kalendáře, tedy gregoriánského bude  Velikonoční neděle 31. března, podle juliánského (v zemích, kde je pravoslaví) budou tuhle neděli slavit až 5. května. Tak proč si nezkusit, udělat tvarohový dezert, který se podává o Velikonocích ve východním Polsku i v Rusku, třeba teď. Říká se mu pascha.
Do experimentu se pustila Zuzana s vervou.
Recept máme ve velikonční Praktické ženě, který je právě na stáncích i v elektronických trafikách.
Když všechny ingredience dáte dohromady, ocitnete se před zásadním problémem. Protože hlavní součástí dezertu je tvaroh, je nutné nechat odkapat syrovátku. Má to být v chladu, takže pomůže lednice.
Ono se řekne lehce: dáme vykapat. Ale jak? Aby to mělo pak tvar a dezert nevypadat jako rozkydlý lívanec.
Když si to nerozmyslíte předem, a nemáte připravený třeba kořenáč a zapomněli jste si pořídit gázu, musíte improvizovat. Co je doma, to se počítá!
Takže už tu skrumáž na fotce začínáte rozklíčovávat?
Váza, utěrka, sítko, velký šálek na kafe, podšálek. Ten chlebník v pozadí už s naším destilačním přístrojem nesouvisí, jenom dělá křoví...
Když to všechno rozmontujete, vyleze vám nakonec tohhle:

Kouzlo je na světě.

Tak se nebojte experimentovat. Odměnou je, že jste to dokázali a ještě si pochutnáte :-)

Paschu najdete na straně 67...







Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)