KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


středa 6. března 2013

Tohle si mi nelíbí

To, že Praktická žena je stále čtenější a zajímá víc čtenářek, které si ji rovnou kupují nebo předplácení, je příjemný pocit.
To, že se návody objevují potom na internetu nejen bez toho, že o tom víme, ale také bez našeho souhlasu – ten opravdu udělujeme jenom výjimečně, je nepěkná věc. Děje se tak za zvláštních okolností – na stránkách minibazaru.cz se objevují návody z Praktické ženy, leckdy i ofocenými stránkami a je to všechno zadara. Evidentně jsou autorky příspěvků vedeny snahou šířit dobré jméno Praktické ženy (ale nikdy zdroj neuvedou) a snahou udělat dobrý skutek a posílat návody z časopisu všem, kteří možná ani netuší, že takový časopis existuje. Sklízejí slova chvály (jasně, je příjemné přijít k něčemu zadarmo) a pokud se vyskytne námitka, že by to mohlo redakci vadit, odpálkují výtku docela ostrře a nerudně. Nevím proč. Ono totiž existuje cosi, čemu se říká autorská práva. Je takové to céčko v kroužku :-)), však to znáte.
A to céčko říká:

Časopis je dle § 2 odst. 5 autorského zákona 121/2000 Sb. (dále „AZ“) autorským dílem souborným a tudíž požívá ochrany dle tohoto zákona. Umístění díla (ať už celého či jen části) na internetové stránky nelze kvalifikovat jako „užití pro vlastní potřebu“ - dle §§30 a 30a AZ a jedná se tedy o zásah do autorského práva.
Když se ozvu administrátorům minibazaru, reagují rychle a chápou, že by se na jejich stránkách nemělo dít něco nekalého. Jeden profil smazali, druhý mizí dneska.
e mi líto, že musím chtít takové zásahy, ale nemohu tolerovat záhat do práv časopisu, vydavatele a ostatně i autorek, které nám návody poskytly.
Pokud si vytvoříte něco podle svého a popíšete to a pak všechno pověsíte na internet, je to vaše vůle, vaše rozhodnoutí a vaše právo, říkám lidem, kteří ještě nechápou proč se durdím. Být za frajera na cizí účet je ale jednodušší, že jo?
O medvědech už jsem tady psal. A byl to obdiv k tomu, jak se s tím kdo vypořádá, k tomu, že si kreativně dotvořil dílo podle svého.
Dneska jsem medvědy řešil se smutkem. Objevil se ofocený návod z Praktické ženy k medvídkovi, kterému autorka říká Bublina. Ten návod mají všechny čtenářky k dispozici, dokonce už se dá získat i na internetu – koupíte si prostě elektronickou verzi časopisu na publero.com nebo floowie.com. A nebo natrefíte na dobrodinku, která vám ho pošle - zadara. Teda nepošle, návod už zmizel.
Medvídek, který si získal srdce mnoha čtenářek...
A tahle dopadl... Cituji fotkami ze stránek minibazaru.cz:

Medvěd evidentně podařený – podle návodu Praktické ženy...
Nepříliš zdařené fotky s návodem...
Ohradil jsem se a žádal odstranění...

Diskuse, která následovala po mé reakci...




Vše shrnující komentář

Nic z toho už na minibazaru.cz nenajdete. Snad ani příště v jiné podobě.
Pokud chce někdo šířit dobré jméno Praktické ženy, budu potěšený. Ale ne tímhle způsobem, prosím.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)