KOLIK ČASU ZBÝVÁ DO PŘÍŠTÍ PRAKTICKÉ ŽENY


úterý 23. října 2012

Advent je za námi, i když před námi

Tak už to je. Náš konkurz na novou autorku Praktické ženy skončil v pondělí ráno, to jsem přidal poslední fotky a další už nedám dál.
Je to docela slušný počet fotek, celkem, pokud dobře počítám, je jich 402. Autorek je samozřejmě o trochu méně, některé ukázaly tři fotky i víc. Některá jména se už v našem konkurzu objevují skoro pokaždé a tahle věrnost nás těší. Stejně jako rostoucí účast, a to i přesto, že nemáme žádnou hlavní výhru, jen nabídneme vybrané autorce spolupráci. A pak se s její prací setkají ostatní čtenářky.
Ono je to tak trochu za trest, vyhrát. Zavoláme, píšeme a už sypeme, co je potřeba. Spolupráce totiž obsahuje pár maličkostí, které vybrané autorce trochu zkomplikují život. Tvoření pro radost a tvoření pro časopis je přece jenom dost rozdílné. Otisknout fotku, která vyhrála nám připadá málo. Jsme přece časopis, který přináší návody. Takže chceme i postup, takzvanou krokovku. Takže, pokud šlo o sovu z papíru jako v minulém čísle, Ludmila Bednářová z Olomouce upletla ještě jednu sovu a postup nafotila. Já jí za to moc děkuju, čtenářky to taky oceňují. Takže když vidíte v časopise sovy dvě, tak ta první vyhrála u nás jenom fotkou (nehodnotíme fotgrafii, ale práci, nápad, zpracování) a ta druhá už vznikla přímo pro Praktickou ženu. Když k tomu všemu připočtete, že termíny odevzdání nejsou v týdnech, ale spíše dnech, pak všem, které se s námi pustily do toho dobrodružství patří poklona. Vy si můžete myslet své, já si myslím, že jsou to skvělé ženské, které lze jenom chválit.
Tuhle se zase na facebookové stránce Holky v akci rozpoutala debata o tom proč má někdo přemrštěně moc hlasů a některé skvělé věci jsou na tom nějak s hlasy spíše průměrně. Konkurz není o hlasech, které se v určité chvíli zdají až příliš okatě vyhnané, promiňte, i já už se orientuji v tom, co uznání zaslouží. A v té debatě padla poznámka, že "redakce vybírá podle svého uvážení a zatím vkusně". Dík za tu poznámku, dík za tu pochvalu. Tenhle konkurz není založený na hlasování, které bohužel lze na internetu šikovně ovlivňovat. Tenhle konkurz je založený na tom, že se nad poslanými fotkami radíme, debatujeme a trochu se i hádáme. Na konci je vybraná vítězka. Ještě se pak hádáme kdo se dostane do galerie, kterou ortskneme. U adventního tématu to bylo stejné jako předchozí kola.
"Kolik potřebujeme fotek?" ptá se Zuzana.
"22!"
"To je málo!" protestuje Jana.
"Moc málo," úpí Pavlína.
"Jo, je to málo," říkám smutně. "Ale víc se na dvoustránku nevejde!"
Tak se vybírá. Vypadá to jako něco mezi decentní poradou a pořádnou hádkou, no to přeháním. Ale argumentujeme proč právě tahle autorka. Při tomhle hlasování bych mohl mít právo veta, ale nechci. A někdy moje favoritky prostě prohrají. A všichni víme, že jenom pro omezený prostor, který můžeme galerii věnovat. Jenomže já mám ještě tenhle blog, tak můžu moje želízko v ohni ukázat.
Andrea Štanglerová z Horního Jelení sice získala jenom 12 hlasů, ale to není podstatné. Ani do užšího výběru na otištění se nedostala, bylo to fakt o fous... Ale takový je život :-) Mám dojem, že tahle minimalistická snaha o vyjádření podstaty věci (téma byl Advent a všechno kolem) stojí za zmínku na mém blogu. Líbí se mi. Docela rád bych viděl i jiné její věci... Dělal sem drátěný stromeček a trochu vím, co to obnáší práce s drátem... :-)
Ale takových autorek, které ukazují co všechno dovedou a skvěle je v konkurzu vždycky spousta. Tak jenom doufám, že naše galerie inspiruje ostatní – naším heslem na webu je: Tvoření je radost! a je poatrné, že skoro všechny věci, které se v galerii na webu objevují, jsou vytvořeny pro radost. Ať už samotné autorky nebo těch, kterým je určena. Pro redakci je skvělé vědět, že má tak tvořivé čtenářky. Všechno, co děláme totiž dává větší smysl. Dík za účast v našich konkurzech, třeba jednou...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za reakci :-)